In dit artikel willen we een belangrijk onderdeel van de dazenval, welke op het moment verkocht worden, behandelen. Door hun kracht wordt er onbedoeld een veel groter aantal vliegende insectensoorten gevangen dan de bedoeling is.

 


copyright 2018 – Alcochem Hygiene – Ronald van Lierop

A) Introductie – Infrarood

In de afgelopen 10 jaar heeft de dazenval veel erkenning gekregen van de markt: van een bizar product – dat meer vragen opriep dan antwoorden – is het uitgegroeid tot een volwassen product, dat wordt geroemd voor zijn vangst prestaties. Een dazenval is bedoeld om insecten, die infraroodbeelden kunnen zien, aan te trekken. Ze worden aangetrokken door de zwarte bal, die wordt opgewarmd door de zon. De warme zwarte bal, met de vorm, beweging en grootte van de achterkant van een paard, heeft een infrarood signatuur die wordt opgemerkt door de meeste bloedzuigende insecten, zoals dazen. Zodra de dazen op de zwarte bal zitten, worden ze door een trechter(funnel) naar boven geleid, die over de bal is geplaatst, ze kunnen hier niet uit ontsnappen. Eenvoudig en betrouwbaar. Deze trechter (funnel) wordt meestal uitgevoerd in de kleur wit.

Het is deze kleur (wit) van de trechter (funnel), die een groot nadeel kan bieden.

B) Ultra violet

Lichtgekleurde objecten (wit en geel) hebben het vermogen om ultraviolet licht van de zon te polariseren (weerkaatsen). Dit ultraviolet licht, ook wel bekend als UV-A-licht, wordt opgemerkt door een grote groep vliegende insecten, die hier sterk op reageren. Ultraviolet licht wordt door deze insecten gezien als voedsel en door dit specifieke licht aangetrokken.

De meeste dazenvallen worden uitgevoerd met een witte funnel.

Onder deze vliegende insecten, die sterk reageren op UV-A licht, bevindt zich ook de BIJ. Bijen kunnen het gepolariseerde licht van de witte trechter op een grote afstand zien en heeft dus een grote aantrekkingskracht. Deze bijen kunnen gemakkelijk in de funnel en uiteindelijk in de opvangbak terechtkomen.

Als gevolg hiervan zou een grote hoeveelheid bijen in de opvangbak van de dazenval terecht kunnen komen. Er is een groeiend besef in de markt over de bijenpopulatie in Europa. Pesticiden hebben een dramatische impact gehad op de bijenpopulatie, die ondertussen is gehalveerd. Het is daarom belangrijk dat we de aantrekking van nuttige insecten door een dazenval, zoals de bij, zien te voorkomen.

C) Groen

Om ervoor te zorgen dat de funnel geen nuttige insecten aantrekt, is de kleur van de funnel gewijzigd. Van de kleur groen is bekend dat er weinig of geen UV-A licht van het oppervlak weerkaatst. Dit maakt de paardenval vrijwel onzichtbaar voor o.a. de bij. Onze dazenval met groene trechter is vanaf 2012 in het veld getest en sindsdien al beschikbaar via onze verkooppunten.

Conclusie: de groene funnel biedt geen aantrekkingskracht voor bijen.

D) Conclusie

De dazenval moet een selectieve val zijn, met weinig of geen aantrekkingskracht op bruikbare insecten. Door de kleur van de funnel van wit naar groen te veranderen, maken we de dazenval onzichtbaar voor een grote groep nuttige insecten en voorkomen dat onder andere bijen worden aangetrokken en gevangen in de dazenval.

H-trap, de BIJ vriendelijke oplossing.

copyright 2018 – Alcochem Hygiene – Ronald van Lierop